Skälen till att det är hälsosamt att lyssna på musik

Vad du än lyssnar på; schlager, dansband, rock eller pop, helt efter ditt eget tycke och smak, är det alltid lika skönt att sjunka ner i din soffa och börja helgen med att lyssna på den musik som du gillar bäst, samtidigt som du läser någon intressant artikel i någon tidning. Det är bara att inse att musik har en positiv inverkan på din hälsa och livsstil.

Forskning

Det har forskats och gjorts undersökningar hur musiken som vi lyssnar påverkar hjärnan och då i olika sammanhang. Något som är förvånande är att det är faktiskt inte så länge sedan forskarna kom på vilken positiv inverkan musik har på människor.

Fem anledningar

Det finns fem anledningar varför musik är hälsosam och bra för livsstilen, vilket gör att både din hälsa och ditt välmående förbättras. Dessa är:

  • Minskar oro och stress – När du lyssnar på låg och långsam musik som inte har text eller instrument som är högljudda, gör det att människor blir lugna. Det gäller även om du skulle vara stressad jättemycket eller har väldigt ont. Ett exempel som forskarna har sett i sina studier är att barn blir mindre stressade och oroliga i samband med sjukhusbesök.
  • Smärta minskar – De personer som har ont, får mindre ont om det lyssnar på musik varje dag. Det gör att smärtan blir mindre och minskar de depressiva symtom som kan uppkomma vid smärta. Dessutom har studier visat att om patienter får lyssna på musik före, under och efter operationer, upplever att de inte har så ont.
  • Förbättra kroppens immunförsvar – Att lyssna på musik har visat sig förebygga sjukdomar och förbättrar dessutom kroppens immunförsvar. Det i sin tur gör att försvaret mot sjukdomar blir betydligt bättre, speciellt om man har lyssnat på lugnande musik.
  • Minnet blir bättre – Det har visat sig att när du njuter av musik frigörs dopamin, som i sin tur länkas ihop med människans motivation. Detta i gör att inlärningen och minnet påverkas hos oss människor. Enligt studier där personer hade drabbats av stroke, fick de ett betydligt bättre fokus och verbalt minne, jämfört med de som inte hade lyssnat på musik. Dessutom blev patienternas humör och uppmärksamhet bättre.
  • Musik vid träning – Det tillhör inte ovanligheten att de som tränar oftast lyssnar på musik samtidigt. Men nu har forskarna visat att det är mycket positivt att lyssna på musik vid träning. En studie gjordes i England med tre grupper. En av grupperna lyssna inte alls på musik och de två övriga grupperna lyssnade på motiverande och inte motiverande musik. De två grupperna som lyssnade på musik fick bättre ork och dessutom kände de sig bättre efter att de hade tränat.

Slutord

Att lyssna på musik, vilken du än tycker om, är bara bra för dig och din hälsa. Så försök att få in den i din livsstil på ett eller annat sätt. Det är inte särskilt svårt att sätta ingång radion eller sin musiklista i samband med att du gör en aktivitet av något slag, speciellt de tråkiga för att må bättre.