Tips på hur löpning ska bli på bästa sättet

Det kan kännas tufft och trögt att bege sig ut på en löparrunda, speciellt om det är regn och rusk. Men du kommer få lite tips för att du ska kunna klara av att känna dig motiverad och taggad, samt att din löpträning ska ge bästa möjliga resultat.

Tipsen

Det är bara att se till att mobilen är laddad och att hörlurarna sitter i öronen ordentligt innan du beger dig ut på din löparrunda. Här kommer några tips för att du ska kunna känna dig mer manad att bege dig ut i spåret eller på vägarna.

  • Tempoökning – Se till att några gånger under dina löparrundor, blir tempopass. Detta gör att du klarar av längre distanser mycket lättare. Du ökar din tröskel för att mjölksyran blir högre. Ett tips är att ha ”10-10:or” som innebär att du springer i 10 minuter i den farten som du har när du tävlar. Jogga sedan 3 -5 minuter mellan varje 10-minuterslöpning. Ju fler sådana joggningspass du lägger in, gör att du kommer känna dig starkare.
  • Löpekonomi – Att löpa ekonomiskt är all idé att tänka på. I och med att du minskar din energiförbrukning gör att du är blir s.k. “mer hållbar” som i slutändan gör att du kan springa på längre och fortare. För har du dålig hållning i de höga farterna så går det åt mycket mer energi. Tipset är att hålla dina armbågar så nära kroppen som möjligt. Det innebär att dina axlar blir mer avslappnande och du öppnar upp din bröstkorg för att få en bättre andning, samt innebär det att kroppshållningen blir bättre.
  • Träna backar – Det är viktigt, speciellt om du tävlar i löpning, att träna i backar. Backträningen ser även till att du löper bättre på släta sträckor. Dina muskler i låren stärks och på så vis gör du dem mer uthålliga. I och med att musklerna är mer uthålliga hjälper de dig att ha en bra löpekonomi genom hela träningen. Genom att träna i backar så ökar du även på din lung- och hjärt-kapacitet.
  • Utför – Att springa utför backar är också bra löpträning, det gör att du förbättrar din fotisättningshastighet och övriga farten i din löpning. Se till att försöka landa på fötternas trampdynor och luta dig försiktigt framåt under din löpning utför en backe.
  • Träna i grupp – Genom att träna i en grupp gör att du lättare kommer ut på dina löprundor och gör samtidigt att du känner dig mindre trött. Se till att vara den som leder gruppen ibland, för att få variation i träningen. Att träna i grupp gör att du kan få bra råd och tips inför din egen löpträning.

Dessa var några av de bra tips som du kanske ska prova på om du känner att du vill få lite variation i din löpning.

Sammanfattning

För att kunna hålla igång din löpning så gäller det att få så mycket variation som möjligt i din löpträning. Annars finns risken att löpningen rinner ut sanden och trappas ner gradvis, samt att det inte är kul att träna längre. Ombyte förnöjer, sägs det!