Att använda musik för mindfulness

Mindfulness och meditation har blivit allt mer populärt att använda som avslappningsövningar. Detta gör att du kan centrera och koncentrera de tankar du har. Ett av de vanligaste sätten att verkligen komma i rätt stämning är att ta musik till hjälp. Musiken gör att du känner dig lugnare och kan fokusera på dina tankar. Men det går inte att använda vilken typ av musik som helst för att uppnå perfekt mindfulness och meditation.

Musiken

Den musik som används för att slappna av är helt instrumental eller inspirerande för att stimulerar högra hjärnhalvans aktiviteter; det är hjärnans högra halva som har kontroll och styr de rationella tankarna och således perfekt för att utöva mindfulness och meditation. Det bör vara musik utan ord, detta för att du inte ska börja tänka på ordens mening i texten. Annars går det bra att använda sig av ljud som är lugn och fridfull för dina sinnen, så som porlande vatten, regndroppar på ett tak eller vågor som slår in över stranden. Det är upp till var och en att avgöra vilken musik eller ljud som har den största och bästa effekten för att kunna göra dig avslappnad.

att utföra mindfulness

Det finns vissa krav för att du ska kunna genomföra en perfekt mindfulness session eller meditation. Har du dessa i åtanken kommer det bli betydligt enklare för dig att kunna slappna av och stänga ute världen runt omkring dig för en stund. Det kräver inte många minuter och det kan vara en bra start på dagen, för att kunna ta dig an dagens utmaningar. Dessa saker bör du ha i åtanke:

  • Tyst plats – För att mindfulness eller meditation ska bli effektivt bör du sätta/lägga dig i en miljö som är tyst och inte har några distraktioner. Detta betyder att du stänger av din mobil och drar dig tillbaka från omvärlden en stund. Att använda dig av mindfulnessmusik gör att du kan koncentrera dig på din andning och bara vara.
  • Andas i takt – Det är mycket lättare för dig att slappna av för kroppen och dina sinnen, när du försöker andas i samma takt som musiken, vilket gör att du håller dig fokuserad och avslappnad.
  • Fokusera – Se till att fokusera på ljudet från musiken och dina känslor, tankar och sinnen blir mer centrerade. Dessutom ser vibrationerna till att hjälpa dig med att andas rätt samtidigt som du får underhållning. Att utöva mindfulness och meditation utan musik gör att tiden känns längre och kan upplevas tråkigt.
  • Avbryta – När tiden för sessionen med mindfulness börjar lida mot sitt slut gäller det att du sitter kvar en liten stund. Allt för att låta din hjärna och kropp sakta med säkert återkomma till tillvaron. Därför kan du prova på lite stretchning för att väcka kroppen ordentligt och göra dig beredd på vad dagen har att erbjuda. Efter att ha genomfört en mindfulness session eller meditation kommer du att känna dig yngre och ha ett lugn efter att ha lyssnat på de melodiösa ljuden som har kommit från mindfulnessmusiken.