Musiken i mobilspel

Det är bara att konstatera att ett spel eller film hade varit helt värdelös utan musik. I film så hjälper musiken till att se till att bära och se till att filmens berättelse går vidare. När det kommer till musik för spel så ser spelets förutsättningar olika ut, beroende på vad spelet ska gå ut på. Men musiken har stor betydelse i spel för mobilen och andra enheter. För musiken ser till att spelet lyfts fram till nya höjder.

Musik av olika typer

Beroende på vilken form av spel du spelar, så är det olika typer av musik. För är det ett spel med musiktema är ett bra exempel på det spelautomaten Guns n’ Roses på din mobil, där musiken har en väldigt stor relevans, speciellt om du är ett Guns N ´Roses fan. Eller om du hellre vill spela Mötley Crüe, har du möjligheten till detta. Är det istället ett spel som har ett äventyrstema så spelas den typen av musik som passar till det temat och så vidare.

Musikens syfte

Musiken i spelet har helt enkelt syftet att följa grafiken i själva spelberättelsen. Det innebär att musiken ska finnas där för att bygga upp spänningen och understryka vad som händer i spelet. Inför en actionscen i spelet, se till att dra uppmärksamheten till dig, musiken ska även fungera som ett ledmotiv, företräda en plats och tid, men framför allt ska musiken se till att signalera när det är dags för en belöning.

Musik som har uppmärksammats

Det finns spel som blivit uppmärksammade för sin musik i spelet och ett exempel på det är i Grand Theft Auto- och Quake-serierna. I Quake-spelen är det Trent Reznor som står för musiken. Andra spel vars musik har haft stor betydelse är Vice City, Final Fantasy, Guitar Hero 5, DJ Hero och Band Hero. Dessa spel fick stor genomslagskraft tack vare musiken i spelen. Men det spel som egentligen som har haft störst inflytande för försäljningen av musik är Brutal Legend, som är ett spel fyllt med action och har musik med ett heavy metal-tema.

Musikens betydelse

Musiken har en stor betydelse för spel, allt från vanliga tv-spel som X-Box och Play Stations, till olika spel för mobiler och surfplattor. Det finns till och med spel som har skapats utifrån dess musik. Då rör det sig om att vissa noter eller rytmer i ett spel med musik, gör att det händer något speciellt i spelet. Guitar Hero och Vib-Ribbon är bra exempel på sådana spel.

Musikspel i mobilen

Det finns olika musikspels-appar som du kan ladda ner för att förhöja din spelupplevelse. Speciellt om du har en touchskärm. Då kan du spela gitarr och piano på virtuella instrument. Då kan du också skapa dig egna musikstycken på egen hand vilket kan vara riktigt kul.

Sammanfattning

Utan musiken i spelen så hade det inte varit mycket till spelupplevelse för dig och det hade blivit tråkigt till slut. Det är bara konstatera att musiken i spel och film har en stor roll för att det ska bli en unik händelse för dig.